Her kan du lese litt om hvor du begynner som ny student. Det skal også nevnes at Kom i gang også er en fin plass å begynne.

Innhold:

Søk om studielån

Det kan til tider være lang behandlingstid hos Lånekassen, og det er derfor lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene raskt.
Husk å søke før fristen går ut! Registrer deg på http://lanekassen.no og følg anvisningene. Selv om du ikke skulle trenge pengene er det likevel mulig å ta opp fullt lån og høste renter av det man ikke bruker. Lånet er rentefritt så lenge du studerer og er sannsynlig det billigste lånet du noen gang kommer til å få. Etter at du har søkt om studielån må du betale semesteravgift for at Lånekassen skal sende deg pengene.

Betale semesteravgift

Semesteravgiften er nødvendig for at man skal kunne fungere som student ved NTNU. Når betalingen er registrert begynner Lånekassen å betale ut studielån (så frem til at du har søkt om det) Det er derfor lurt å betale semesteravgiften i god tid før studiestart. 

Slik betaler du:
Logg deg inn på http://studentweb.ntnu.no. I margen til venstre velger du betaling. Her vil du finne en giro som kan betales via nettbank.

Andre ting som må gjøres på Studweb:
Når du først er inne på Studweb er det er par andre ting som også må gjøres som ny student.

1. Bekreft utdanningsplanen din. (Registreringer – Utdanningsplan)
2. Registrer studieadressen din slik at brev fra NTNU ikke havner hjemme hos foreldrene dine.
3. Hvis du ønsker å ta andre fag enn de som er obligatoriske i vår utdanningsplan, kan du melde deg opp i disse. (Registreringer – Oppmeldinger)

Forkurs i matte eller kjemi

Hver høst arrangerer NTNU oppfriskningskurs i både matematikk og kjemi. Disse kursene holdes parallelt i uka før semesteret starter.

Forkurs i matte:

Mattekurset er ment som en oppfriskning av den viktigste matematikken du lærte på videregående. Hvis det er en stund siden du integrerte sist eller du føler deriveringen er litt rusten, kan det være greit å være med på dette kurset. Den gjør at overgangen fra friår, militærtjeneste eller sommerferie blir litt enklere. Selv om du ikke skulle trenge kurset rent faglig er det en fin måte å komme inn i skolemodus på.

Forkurs i kjemi:

Forkurset i kjemi er i hovedsak ment for dem som ikke har hatt kjemi på videregående. Selv om det ikke kreves kjemi for å komme inn på linjen vår er det likevel kjekt å ha litt bakgrunnskunnskaper før man begynner på kjemien i førsteklasse. Hvis du tok kjemi på VGS og følte det gikk greit har du et godt grunnlag for kjemifaget som holdes første semester.

Mer informasjon om kursene finner du på: Studiestart - NTNU

Tilgang til student e-posten din

Veldig mye av informasjonen som kommer til deg som student får du på e-post. Når du begynner å studere ved NTNU får du en ny e-postadresse på formen dittbrukernavn@stud.ntnu.no. Det er denne e-postadressen som fakultet, institutt og linjeforeningen benytter seg av, og det er derfor viktig å aktivere denne så fort som mulig.

Generell informasjon om oppretting av brukerkonto finner du på: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/opprette+brukerkonto

Den e-postadressen du får tildelt genereres automatisk ut fra navnet ditt. Dette vil også være brukernavnet ditt som du skal bruke når du logger på NTNU sine internsider: http://innsida.ntnu.no/

 

Videresende e-post fra Webmail:

Man finner ganske raskt ut at grensesnittet i Webmail ikke er det beste. Hvis man har en e-postkonto man bruker fra før (f.eks. Gmail) er det mulig å videresende Webmailen til denne. Dette gjør at du kan fortsette å bruke din gamle e-postkonto og samtidig få med deg all informasjonen som vi sender til deg.

Slik videresender du e-posten:
1. Logg inn på https://webmail.stud.ntnu.no/
2. Finn knappen «Filter» øverst på siden og trykk på denne
3. Velg «Videresend»
4. Skriv inn din andre e-postadresse
5. Hvis du vil beholde en kopi av e-postene i Webmail krysser du av for det.

Hvis du ønsker å sende mail med stud.ntnu.no-adressen din som avsender fra for eksempel en e-postklient, ligger det en fin guide til oppsett på NTNUs hjemmesider.. Det er verdt å fikse dette med det samme, så slipper du å tenke mer på det.

Adgangskort

Adgangskortet gir tilgang til blandt annet datasaler, printere, utlån på biblioteket og bygningene på Gløshaugen utenom åpningstidene. Som student kommer man derfor ikke så langt uten dette.

I løpet av de første ukene er det veldig mange som skal innom Adgangskontrollen (kart) for å fikse dette, noe som gjør at det blir en del kø. Det kan derfor være lurt å møte opp på litt rare tider for å unngå den verste køen. Hvis man ikke orker å stå i kø for å fikse seg adgangskort er det mulig å vente noen dager til ting roer seg litt. Mer informasjon finner du på https://innsida.ntnu.no/studentkort.

Under fadderperioden er det mye som skjer og man er aldri alene, så man har alltids en fadder med kort i nærheten hvis det skulle være noe.

Fag og bøker

I første semester skal du ha følgende fag:
- Matematikk 1
- Generell Kjemi
- Informasjonsteknologi Grunnkurs
- Ex.Phil

Klikk på fagene for å få mer informasjon.

akademika.no har oppdatert pensumlistene sine for mange av fagene, så det er mulig å være tidlig ute. Men det er heller ikke noe problem å vente med å kjøpe bøker til studiestart, og det gjør de fleste.

Hvis man vil spare noen kroner (og det vil man jo ofte som student) kan det være kjekt å kjøpe brukt. Mange eldre studenter selger sine gamle bøker billig. Spør en fadder, søk på kjøp-og-salg grupper på Facebook, eller se på nettsider som iBok.no. HCs Kjøp og Salg side på Facebook er en fin plass å begynne. Hvis du vil kjøpe nytt kan du se på Akademika eller på nettbokhandlere som adlibris.no.

Timeplan

NTNU har et eget timeplan system på Innsida hvor timeplanen din blir generert, men mange vil nok snu seg til den uoffisielle tjenesten ntnu.1024.no hvor man kan sette opp sine egne timeplaner etter hvilke fag man tar det aktuelle semesteret. Timeplanene hentes fra NTNUs egne sider og er nøyaktige, men det anbefales likevel å sjekke steder for eksamen selv.

Vær klar over at timeplanen for Teknostart ikke ligger her, så du har ikke helt fri de to første ukene selv om det ser slik ut. Mer informasjon om Teknostart og timeplanen for de to første ukene finner du her.

Hvis du ønsker å sette opp din egen timeplan, kan du gjøre følgende:
1. Gå inn på ntnu.1024.no
2. Finn et passende navn på timeplanen din og trykk «Start»
3. Legg inn de emnene du ønsker
4. Velg parallell «MTKJ» på alle emnene

Helt til slutt, en ellers svært nyttig nettside og app er Instabart som anbefales å sjekke ut da den inneholder noen veldig nyttige linker.