Innhold

Hva er Høiskolens Chemikerforening?
HC-kontoret
Årlige arrangementer
HCs oppbygning

Hva er Høiskolens Chemikerforening?

Høiskolens Chemikerforening (HC) er linjeforeningen for studiet Industriell kjemi og bioteknologi. HC er en av de største bidragsyterne til det gode miljøet som er mellom studentene på linjen vår. Høiskolens Chemikerforening ble grunnlagt 8. mars 1915, og er derfor en av de eldste linjeforeningene i landet. Med sin lange historie følger det med mange spennende tradisjoner og morsomme arrangementer, selv om HC hele tiden er i utvikling.

Høiskolens Chemikerforening har som mål å gi alle studenter ved Industriell kjemi og bioteknologi et sosialt tilbud ved siden av studiene. Innenfor HC er det derfor et bredt spekter av undergrupper og sosiale grupper, som inkluderer alt fra orkester og kor til vinklubb, interessegruppe for bading og eget fotballag, Chemie FK, for å nevne noen.

Selv om Høiskolens Chemikerforening hovedsakelig jobber for tiltak ved siden av studiene, hjelper HC også til med å arrangere hjelpeforelesninger i fag i forbindelse med eksamen, salg av kompendier i utvalgte fag, samt å ha en god dialog og et godt samarbeid med NTNU.

HC-kontoret

HC har et eget kontor ved inngangen til Realfagsbygget mellom kjemiblokkene. Kontoret har en stor sofaseksjon, hvor man kan slå av en prat med andre Chemikere, spise lunsj eller bare slappe av.

På Kontoret har vi vår egen kiosk der man kan kjøpe mat, drikke, snacks og kaffe til en billig penge. Dette gjøres ved bruk av vår interne valuta, HC-coins, som du kan få satt inn på studentkortet ditt. Styret eller medlemmer av Omsorgskomiteen kan hjelpe deg med dette. Utenfor Kontoret blir det ukentlig solgt HC-effekter, medlemsskap og fagkompendier.

På Kontoret finnes det også et kjøleskap alle Chemikere kan benytte seg av. Der kan man holde maten sin kald frem til den skal spises. I den samme gangen Kontoret ligger i, NV-gangen, finnes det også et kjøkken som Chemikere kan benytte seg av. Her finnes det mikrobølgeovn, toastjern og vannkokere.

Den ukentlige vaffeldagen med salg av vafler til 5 kroner avholdes også på Kontoret.

Kontoret kommer til å være åpent i fadderperioden, slik at det bare er å komme innom hvis du lurer på noe eller vil slappe av litt.

HC-kontoret er et naturlig møtepunkt og tilholdssted for oss Chemikere, og vi håper at også dere nye vil komme til å føle den samme tilhørigheten til Kontoret. 

Årlige arrangementer

HoestpHaest

HoestpHaesten er en årlig fest på Studenterhytta i Bymarka som arrangeres om høsten. HoestpHaesten begynner med Baalvors i skogen ved Studenterhytta. Busser blir satt opp for å frakte feststemte Chemikere til Studenterhytta, der det blir servert middag og god drikke. Etter maten gjøres spisesalen om til dansegulv, og HCs egne DJer og lyd- og lysteknikere sørger for topp stemning til langt på natt. I tillegg til et supert utvalg av øl og vin i baren, har Studenterhytta også fasiliteter som badstu, stamp og soveplasser, så det er ingen grunn til å dra tidlig hjem. For de som velger å overnatte, venter frokost og oppsatte busser hjem dagen derpå. Det blir også satt opp busser ned fra Studenterhytta på natten, for de som ikke ønsker å sove over.

pHnockeoHaest

pHnockepHaesten er immatrikuleringsballet til dere som begynner på Industreiell kjemi og bioteknologi. pHnockepHaest er en tradisjonsrik fest som holdes i Storsalen på Samfundet. Kleskoden er studentergalla - altså det fineste man har i skapet. Det kan derfor lønne seg å ta med dress eller kjole i bagasjen når man tar turen til Trondheim i august.

Fjelltur

I løpet av høsten arrangerer Sportskomiteen en tur til en av NTNUI-koiene. Dette er en fin måte å komme seg bort fra Gløshaugen og ut i naturen.

Kjemidagen

Kjemidagen er en bedriftsdag som arrangeres av Industrikomiteen til HC og Timini (linjeforeningen for Nanoteknologi). Et titalls bedrifter inviteres til Gløshaugen for å markedsføre seg for oss studenter. Dette er en god mulighet til å snakke med bedrifter angående sommerjobb.

Adventskonsert

Når det nærmer seg advent og eksamenstid arrangerer HC en egen adventskonsert for å gi Chemikerne en pause fra studiene og synge julen inn. Innslagene kommer fra de ulike undergruppene i HC, deriblant koret vårt Laborachorium, orkesteret TapHel og Toddy og CHIT - Chemikernes Interne Teater, i tillegg til andre som ønsker å opptre. HCs egne lyd- og lysteknikere, Audiochromatene, ordner med det tekniske rundt konserten. Det blir også servert pepperkaker, klementiner og gløgg. Dette er en fin avkobling før eksamenslesingen setter inn.

Vinterblotet

Høiskolens Chemikerforening ble stiftet 8. mars 1915, og i forbindelse med dette setter HC hvert år av en uke i mars til feiring. Denne uken kalles Vinterblotet, og den syv dager lange feiringen er noe av det morsomste som skjer i linjeforeningen vår i løpet av året! Arrangementer i løpet av Vinterblotet som er verdt å merke seg er drikkelekfesten Oelympiaden, vår egenoppsatte musikal (kalt Chemikalen), en ny HyttepHaest på Studenterhytta tilsvarende HoestpHaesten, drikke-skirennet Gaukerenn, en storslått gallamiddag kalt StoorpHaest, nachspiel-frokost kalt pSillis, samt mye mer! Vinterblotet samler Chemikere fra alle klassetrinn, uteksaminerte Chemikere, professorer ved NTNU, utenlandske kjemistudenter fra vennskapslinjeforeninger og andre venner av HC til en eneste stor feiring. Denne festuken er en opplevelse du ikke vil gå glipp av!

Chemie Grand Prix

Chemie Grand Prix arrangeres på våren og er et arrangement der kjemistudenter opptrer med egenkomponert show. Hvert klassetrinn har et bidrag, i tillegg til at en del undergrupper og andre gjesteinnslag pleier å delta. Chemie Grand Prix pleier å være i et auditorium på skolen og er svært populært blant Chemikere og andre studerende på Gløshaugen. Arrangementet foregår slik som det tradisjonelle Melodi Grand Prix, med poeng fra ulike land, for deretter å kåre kveldens vinner av CGP.

Dette er kun en liten oversikt over det som skjer i HC i løpet av året. I tillegg er mange små arrangementer som varierer litt fra år til år. Spør fadderne dine om hva de synes om de ulike arrangementene - de har helt sikkert mye å fortelle!

HCs oppbygning

Høiskolens Chemikerforening har mange engasjerte studenter som driverforeningen på daglig basis. Foreningens styre består av åtte studenter som i helhet har ansvar for daglig drift og administrative oppgaver. Representasjon utad på Gløshaugen er også viktig. Styret har mye kontakt med andre linjeforeninger, i tillegg til Fakultetet for naturvitenskap og instituttene som er underlagt fakultetet.

Lederen av foreningen kalles pHorquinde/pHormand og VicepHorquinde/VicepHormand er fungerende nestleder. Secreteusen er foreningens sekretær og Kasserer er økonomiansvarlig. I tillegg til disse sitter også IndustrisjaepH, KjellersjaepH, pHaestsjaepH og WebsjaepH i Styret.

I tillegg har HC flere komiteer og undergrupper med ulike ansvarsområder:

Arkivarene har ansvar for foreningens arkiv.
Arrangementskomiteen har ansvar for diverse arrangementer som Oelympiade, pSillis og 17.mai-frokost.
Audiochromatene drifter foreningens lyd- og lysutstyr.
Chemie FK* har flere fotballag som spiller i ulike ligaer i Trondheim.
Chemikalen* setter opp HCs egne musikal.
CHIT - Chemikernes Interne Teater*
CHØLeSCAB er linjeforeningens bryggelag.
Cornu Aureum er foreningens ridderskap, og består av personer som har lagt inn en spesielt stor innsats for HC.
Det Chemiske Vinselskab 
Fadderkomiteen
har ansvar for fadderperioden.
Industrikomiteen har blant annet ansvar for å arrangere bedriftspresentasjoner.
Jubileumskomiteen har ansvar for 110-årsjubileet som skal feires i mars 2025.
Kjellerstyret drifter HCs studentpub på Moholt.
Kontrollkomiteen ser til at lovene i HC blir fulgt 
Laborachorium* er koret til HC.
Moderatorene ​​​​​​ har ansvar for å korrekturlese e-postene som sendes til medlemsmassen
Omsorgskomiteen har overordnet ansvar for den daglige driften av Kontoret.
pHaestkomiteen arrangerer de største festene, som for eksempel pHonckepHaest, HoestpHaest og StoorpHaest.
Promoteringskomiteen har ansvar for promotering.
Pyrogruppen Eksplosiv* sørger blant annet for klasse IV fyrverkeri og flammeblåsing.
Ressurs er en støttespiller for Styret og komiteene.
Samfundsengasjerte Chemikere arrangerer blant annet veldedighetsauksjon.
Sportskomiteen arrangerer sportslige arrangementer, som for eksempel fjelltur, skitur og diverse turneringer.
Sugepodden er HC sin podcast.
Sugepumpen gir ut foreningens studentavis.
TapHel & Toddy* er HCs eget orkester.
Utenrikskomiteen arrangerer utenlandsturer, deriblant den årlige turen til Åre i Sverige i januar og Finlandsturen i november.
Webkomiteen drifter blant annet HC sine egne nettsider og e-postlister.
Wettrekomiteen arrangerer den årlige WettrepHaesten på Kvilhaugen gård der det blant annet deles ut stipend til studenter.

Det finnes også flere interessegrupper. Gode ideer er alltid velkomne!

*Organisasjon med særskilt tilknytning til Høiskolens Chemikerforening