Saksdokument om fordelingsnøkkelen til Kjemidagen

I dette dokumentet har vi prøvd å fremstille saken og bakgrunnen for saken. Mye av bakgrunnen er informasjon som er hentet fra gamle referater og gamle dokumenter. Vi kan derfor ikke garantere at alt som står i dette dokumentet er absolutt helt korrekt, men det er laget for å skape et bilde av saken.

 

Hva er gjeldende praksis i dag?

I dag er praksisen at man gir 60% av inntektene fra Kjemidagen til ekskursjonen og 40% til HC. Dette er da de resterende pengene etter man har delt overskudd fra Kjemidagen med Timini. Timini på sin side gir alt til ekskursjonen, slik at ekskursjonsreisende fra Timini tjener mer enn ekskursjonsreisende fra HC.

 

Hva er saken?

Saken som nå har blitt tatt opp av styret til Kjemidagen er at de ønsker å forandre fordelingen fra 60% til ekskursjonen og 40% til HC til 80% til ekskursjonen og 20% til HC. Dette vil eventuelt tre i kraft for HC i 2019 og ekskursjonen i 2020.

 

Bakgrunnen til fordelingsnøkkelen til Kjemidagen

Kjemidagen ble opprettet i 2008 av Timini og HC. Det ble da en enighet av en nedsatt arbeidsgruppe at man ønsket å gi 70% av overskuddet til ekskursjonen fordelt på antall reisende mens det resterende skulle gå til HC og Timini fordelt på antall medlemmer. Dette ble funnet i et gammelt referat fra 2008 og det er dermed usikkert om det var styrene i linjeforeningene eller styret i Kjemidagen som bestemte dette. Dette var da trolig begrunnet med å gjøre opp for tapt inntekt på grunn av færre bedriftspresentasjoner. Denne fordelingsnøkkelen ble forandret i 2012. Da bestemte Styret etter diskusjonsmøte å gjøre om denne fordelingen til 60% til ekskursjonen til HC og 40% til HC. Denne fordelingsnøkkelen hadde varighet ut 2015. I 2016 kom Styret H16 frem til at man fortsatt ønsket å ha 60/40. Som en konsekvens er det da ingen gjeldende dokumenter som fastslår hvordan fordelingsnøkkelen innad i HC skal være.

 

Hvem bestemmer hva fordelingsnøkkelen skal være?

Da Kjemidagen ble startet opp kom forslaget til fordelingen gjennom arbeidsgruppen som ble satt ned for å lage Kjemidagen (også senere det første styret for Kjemidagen). Fordelingsnøkkelen har siden 2012 vært bestemt av linjeforeningene innad. Dette har blitt gjort på forskjellige måter, men sist gang man forandret den (2012) var det Styret i HC som bestemte den etter flere diskusjonsmøter. I 2016 ble det diskutert om man skulle forandre den og planen var da å ta det på medlemsmøte, men dette ble ikke noe av. I år ønsker Kjemidagen å forandre dette ved å endre sine egne vedtekter.

 

Hvor mye penger er det snakk om?

Akkurat hvor mye penger det er snakk om vil variere fra år til år, men i år har man sett en oppgang. Tallene beskriver det HC tjente de forrige årene fra Kjemidagen og hva HC ville tjent dersom fordelingsnøkkelen ga 20% til HC. Tallene er tatt etter man har delt med Timini.

I 2017 var det totale overskuddet til HC på ca. 191 000. HC beholdt da ca 76 000. Dette tallet ville vært 38 000 dersom man hadde hatt en fordeling på 80/20.

I år (2018) blir det totale overskuddet til HC på ca. 240 000. Da vil HC med dagens praksis beholde ca. 96 000. Hvis man velger å gå over til 80/20 vil dette bli ca. 48 000. 

 

 

 


Skrevet av Joachim Ågotnes

Publisert 11. november 2018 22:31