Bedrift: Bayer AG

  • Stilling: Management trainee (pharmaceuticals product supply)
  • Arbeidssted: Berlin / internasjonalt fleksibel
  • Uteksamineringsår: 2020
  • Hovedretning: Bioteknologi
  • Hvordan fikk du jobben hos bedriften du jobber i, og hvor lenge har du jobbet der? Jeg fant stillingsutlysningen gjennom LinkedIn (hvis jeg husker rett) fordi jeg søkte på engelskspråklige jobber i Berlin. Søkte skriftlig i mai 2020 og hadde intervjuer / Assessment Center ila sommeren. Fikk tilbud i starten av september og startet jobben i november.

Kan du kort beskrive bedriften? (gjerne med fokus på hva kjemikerne som jobber der driver med) Bayer er en svær bedrift med om lag 100 000 ansatte. Det er tre "datterselskap": Crop Science (agrikultur), Consumer Health (over-the-counter medikamenter uten behov for resept fra legen) og Pharmaceuticals (farmasi; hvor jeg er ansatt). Umulig å oppsummere alle mulige jobber kjemikere har i denne svære bedriften, men regner med det finnes gode beskrivelser på nettet, kanskje ved å google litt.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? Trainee-programmet er basert på at du beveger deg gjennom ulike avdelinger i 3-6 mnd lange assignments. Mine 4 første måneder er innen Quality, hvor jeg jobber med et prosjekt som omhandler Suppliers (leverandører Bayer bruker til for eksempel pakningsmaterialer, råstoff o.l.). Jeg er foreløpig bare på hjemmekontor og sitter en del (ca 1/3 av tiden kanskje?) i Teams-møter, blant annet for å nærmest intervjue folk om deres praksis når det kommer til kvalitetsoppgaver. Jeg leser også ganske mye GMP-dokumenter, gjør research i GMP-databaser osv. Ellers blir det jo en del mail, og jeg prøver å bli kjent med kolleger (spesielt andre trainees) gjennom å invitere til "kaffe-møter". I mitt neste assignment skal jeg jobbe nærmere produksjonen, sannsynligvis på et optimaliseringsprosjekt på fabrikken i Berlin. Da skal jeg også arbeide hovedsaklig på tysk, som jo kan bli spennende.

Hva er det beste med jobben din? Hvor globalt miljøet er. Programmet heter "International Future Leaders", som jo høres litt arrogant ut, men man blir virkelig kjent med folk fra hele verden ettersom Bayer er veldig internasjonalt. Man blir også sendt på lengre opphold til utlandet ila de 2 årene man er trainee, for eksempel skal jeg sannsynligvis til Berkeley i California i 6 mnd, og de andre har vært/skal til steder som Kina, Sveits, Italia, Spania, Singapore, Mexico, Brasil osv. Ellers vil jeg påpeke at muligheten til å jobbe på prosjekter i så mange ulike avdelinger virkelig er lærerikt. Å samle erfaringer på denne måten er ikke bare bra for CVen, men også hjelpsomt for de (som meg) som er litt usikre på akkurat hvilken jobb de ønsker å være i i framtiden og som ønsker et overblikk.

Er det noe du skulle ønske du visste om arbeidslivet da du var student? Hm. Kanskje ikke noe jeg skulle ønske jeg visste, men jeg kunne vært bedre forberedt på det faktumet at man aldri slutter å lære. Det er ikke sånn at du fullfører studiene, går gjennom noen uker opplæring og så kan alt. Også 50-åringene du jobber med lærer noe nytt hver dag. Maya Angelou sa det best: „Do the best you can until you know better. Then when you know better, ​do better“

Hvilke fag fra studiet opplever du som mest viktige/relevante for jobben du er i nå? Foreløpig: absolutt ingen. Jeg mener virkelig at det viktigste jeg lærte på NTNU var å tilegne meg kunnskap på en effektiv måte. På den andre siden var det biotek-valgfagene jeg likte best, og også de jeg prøver å forme framtiden min etter. Bayer har bioteknologi-produksjon av enkelte medisinske virkemidler, samt en ny Cell and Gene Therapy-avdeling, og dette er de feltene jeg ser for meg å ta assignments i / eventuelt søke fast stilling i etter fullført traineeship. Dermed vil jeg sannsynligvis få bruk for det jeg lærte f.eks. i Biokjemi, Cellebiologi, Molekylærgenetikk og Biokjemiteknikk. Anbefaler også på det sterkeste at alle som har muligheten burde dra på utveksling. Ikke bare er det et sosialt høydepunkt, men jeg lærte også så mye jeg aldri ville lært "hjemme" (gikk kanskje glipp av enkelte ting også, menmen).


...